Nepodmíněně bych ráčil o pár korun

Nepodmíněně bych ráčil o pár korun

Všichni známe sociální dávky, rozvinutou sociální záchrannou síť, důchody, pomoc v nezaměstnanosti, zdravotní pojištění anebo nemocenské pojištění. Všechno to jsou známé pojmy a alespoň s jedním se za svůj život setkáme. Pro dosažení některého z těchto „příjmů“ je ale nutné splnit nějakou podmínku a tyto podmínky poté dodržovat. Co by se ale stalo, kdyby každý občan od státu dostal každý měsíc určitou částku? Jen tak, například řekněme pět tisíc korun. Každý bez rozdílu, ať je bohatý nebo chudý, všichni by dostali tuhle stejnou částku a dělejte si s tím co chcete.
 dolarové bankovky
Samozřejmě ne všem by pět tisíc korun stačilo, to je jisté, nelze si na tom udělat živobytí, pokud tedy nejste student a nekupujete pizzu ve slevě, to je potom pět tisíc úplné bohatství.
 

Co je tedy nepodmíněný příjem?

Tzv. „občanský plat nebo příjem“, je nejnovějším výdobytkem sociálního zabezpečení. Celý jeho význam byl popsán výše, takže tady není co vysvětlovat. Prostě byste celý měsíc seděli doma na gauči a pokud byste to ve zdraví přežili, dostali byste od státu jen tak pár tisíc korun.
 
Bylo propočítáno, že pokud by se zrušili veškeré sociální dávky, důchody, různé příspěvky, zkrátka celá propracovaná sociální síť, pro každého občana by každý měsíc měl stát asi šest tisíc korun. To by se mělo pohybovat někde uprostřed dnešního průměrného starobního důchodu.
 

Kde je problém?

Kromě toho, že by tento občanský plat dostali všichni, to znamená i bohatí, což by někteří nemohli přenést přes srdce, je tu také velký problém právě například s tím starobním důchodem. S šesti tisíci vyžít je velmi vysoká úroveň umění a bez nějakého dalšího příjmu to prostě nejde. Dále by na tento příjem dosáhli opravdu všichni, to znamená, že by spousta těchto peněz skončila v alkoholové, drogové nebo gamblerské závislosti a určitě by to vytvořilo spoustu problémů, co se týče kupčení a zpronevěry.
 péče o vozíčkářku

Kde není problém?

Pokud by každý občan dostával každý měsíc, kromě svého zaměstnaneckého platu, také příjem občanský, mohl by si s pomocí státu spořit na důchod a pokud by člověk měl trochu rozumu v hlavě, možná by mu na důchod zbylo i více, než když by se spoléhal pouze na stát. Ostatně už i dnes můžeme vidět pracující důchodce, kteří si k důchodu ještě přilepšují, například psaním na počítači, obsluhou jednoduchých strojů nebo zkrátka služby na vrátnici. Šest tisíc korun by také mohl vyřešit neustále se prohlubující nůžky mezi chudými a bohatými, neboť by si ta chudší vrstva mohla dovolit žít trochu na lepší noze a tím pádem se i posunout výše. Snadná dohledatelnost odpovídá také snadné kontrole, tedy pokud by někdo dostal méně či více, hned by se to vědělo, protože každý dostává stejně. Stačilo by se pouze kouknout do excelu.
 
 Zajímavý problém, o kterém ještě mnohé uslyšíme, to si pište. Co si o něm myslíte vy? Brali byste jej?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup