Jak mít stále naklíčeno

Semínka obvykle klíčí snadno a rychle. Během jejich klíčení v nich probíhají různé metabolické děje, díky kterým klíček získává maximum živin. Tuky se štěpí na mastné kyseliny, rostlinné bílkoviny na aminokyseliny a škroby na cukry. To zvyšuje nejen stravitelnost semene, ale i obsah vitamínů, chlorofylu apod.pokrm s klíčky.jpg
Aby nám klíčky opravdu přinesly jen samá pozitiva, je třeba nakličovat zdravá, kvalitní, a hlavně chemicky neošetřovaná semena v potravinářské kvalitě, ideální je jejich biokvalita. Některé klíčky je možné zakoupit již hotové, ale samozřejmě největší radost a užitek nám přinese nakličování domácí. Za tímto účelem si lze pomůcky i vyrobit, ale nejvýhodněji zakoupíte sklenice na klíčení na nakliceno.cz. Jedná se o skvělý e-shop, kde seženete vše, co se týká zdravé výživy, včetně superpotravin, kávy, čokolády, různých druhů ořechů, semínek, ořechových másel … prostě vše, co vás napadne. Zajímavou nabídkou je i ovoce a zelenina sušená teplem či mrazem
Samozřejmě jsou na nakliceno.cz k dostání i různé druhy semen na klíčení v biokvalitě. Misky a sklenice na klíčení jsou nenáročné na prostor, stačí vám i obyčejná sklenice na zavařování, kterou máte doma. Semena dobře propláchnete, dáte do misky, zalijete studenou vodou a necháte bobtnat cca 1 den. Opět propláchnete, přebytečnou vodu slijete, a to provádíte přibližně 3 x denně. Je třeba přebytečnou vodu dobře slít, aby semínka nezahnívala.klíčky fazolí.jpg
Praktičtějším pomocníkem jsou sklenice na klíčení, ve kterých přímo semínka namočíte na počet hodin dle druhu semene, čímž se probudí k životu. Vodu slijete a sklenici postavíte dnem vzhůru na odkapávací stanici. Semínka proplachujete nejméně 3 x denně, klidně i častěji. Naklíčená semena jsou určená k okamžité konzumaci nebo snesou i pár dní v lednici. Sklenice se hodí zejména pro klíčky mungo, ředkvičku, cizrnu, čočku, jetel a různé směsí podobných druhů.
Ať už se rozhodnete pro kterýkoli způsob, nikdy nedávejte klíčící semínka na přímé sluneční světlo. Nejraději mají nižší pokojovou teplotu a šero. Klíčky můžete konzumovat samotné, přidávat do salátů, různých jídel … záleží na vaší chuti. Očekávat od nich lze posílení imunity, jsou zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů, mají detoxikační účinky. A chuťově i vzhledově ozvláštní vaše jinak běžná jídla.